Rabu, Februari 25, 2009

Cinta Illahi Bukan Lakaran Puisi

Oleh si comot [Ana] Farhana.... Jam 9:15:00 PG
Pandangan Anda : 
0 Celoteh SahabatKu...


Artikel Ini Diambil Dari : http://www.saifulislam.com/


“Cukuplah sudah aku dipermainkan selama ini. Cintaku kini hanya untuk Ilahi. Bukan untuk mana-mana lelaki!”, ungkap seorang siswi yang putus cinta.

“Cinta manusia adalah palsu belaka. Cinta Allah, itu yang utama”, kata seorang yang lain.

Termenung saya membaca ungkapan-ungkapan seperti ini. Semakin banyak kedengaran di dalam lirik-lirik nasyid. Semakin banyak kelihatan di blog tempat orang muda meluahkan kekecewaan.

Fahamkah mereka dengan apa yang mereka ungkapkan?

Cinta Ilahi?

Tiada lagi cinta lelaki?

Wanita gila harta?

Hanya Allah sahaja yang ’setia’?


Seperti yang pernah saya ungkapkan di dalam artikel Anti Slogan, saya memang tidak suka mendengar orang bercakap benda yang dia sendiri tidak faham. Mumbling… kata orang Putih.

Apakah ada konflik antara cinta Allah, cinta lelaki, dan cinta perempuan? Cinta hanya satu. Pilih sama ada buayafriend mahu jatuh hati kepada gelifriend, atau menyerahkan cintanya hanya kepada yang Esa?

Saya tidak suka orang bermain dengan kata-kata.

Jika sudah kecewa dengan si dia, tiada lagi cinta kepada penggantinya?!

BERTAPA?

Habis, mahu ke mana? Ke puncak gunung bertapa seperti rahib? Enggan berumahtangga kerana mahu mendedikasikan diri kepada Dia dan bukan dia? Fikiran apa ini? Islamkah yang mengajar kita berfikir begitu?

Tidakkah kita sudah dinasihati tentang kisah segelintir sahabat yang tersilap memahami cara melihat Ibadah Nabi SAW yang begitu sederhana?

“Sesungguhnya salah seorang daripada sekumpulan sahabat Nabi sallallahu alayhi wa sallam telah berkata, “Berkenaan dengan diriku, maka aku akan berpuasa dan tidak berbuka. Berkata seorang yang lain: Aku akan berQiyam di malam hari dan tidak akan tidur. Dan berkata lagi seorang yang lain: Aku pula, aku tidak akan mengahwini perempuan. Seorang lagi berkata: Aku pula, sekali-kali aku tidak akan memakan daging. Lalu Baginda Sallallahu alayhi wa sallam bangun dan berucap, lantas Baginda berkata, “Apa halnya dengan pemuda-pemuda yang setiap seorang mereka ini berkata begini begitu? Aku sendiri berpuasa dan berbuka, bangun malam dan aku juga seorang yang mengahwini perempuan juga aku memakan daging. Barangsiapa yang tidak ingin kepada Sunnahku maka dia bukan dari kalangan (pengikut)ku” (Dari Sunan al-Nasaa’ie, no. 3217)

Janganlah bermain-main dengan kata-kata yang kosong dari makna, jauh sekali dari yakin dan percaya. Belajarlah untuk menyelami makna dan menyebut perkara yang kita jelas tahu akan makna dan maksudnya.

Ungkapan cinta Ilahi bukan ungkapan yang kosong, jauh sekali abstrak dan penuh misteri.

Cinta Ilahi bukan inspirasi untuk mengungkapkan syair-syair yang bertepek di sana sini di blog siswa siswi.

Jangan berlakon menjadi Rabiatul Adawiyah. Tidak perlu memakai kasutnya. Rabiatul Adawiyah itu insan yang tersendiri.

Bagi kita di sini, bercintalah dengan Allah secara realiti.


CINTA ILAHI ADA CARANYA

Tidak pernahkah kita merenung ingatan dari Allah sendiri terhadap orang yang mendakwa mereka itu cinta kepada-Nya?

“Katakanlah: Jika sesungguhnya kamu itu mencintai Allah maka ikutlah aku, nescaya kamu juga akan dikasihi oleh Allah, dan akan diampun-Nya kesalahanmu. Dan Allah itu Tuhan yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang” (Aal Imraan 3: 31)

Jika cintakan Allah, contohilah Rasulullah SAW. Hiduplah macam Rasulullah, buatlah kerja macam Rasulullah.


Sibukkan diri dengan belajar dan mengajar, berdakwah dan memberi peringatan, membela agama dan bekerja untuk ummah, sibukkan diri dengan segala kebajikan demi cinta kita kepada-Nya.

Berhentilah berpuisi, andai puisi itu datang dari sebuah khayalan tentang cinta Ilahi sambil memicit jerawat di tingkap pagi.


Jika mahu mengungkapkan Cinta pada madah dan kata, luahkan ia dari rohani dan jasmani yang bekerja untuk kekasih-Nya. Hiasilah blog kalian dengan catatan amal dan muhasabah diri, bukan retorik dan angan-angan terhadap CINTA ILAHI....

---> buat peringatan dan renungan untuk diri yang lemah ini dan juga sahabat sahabiah seperjuangan... MasyaAllah takut sgt.... hanya pandai bermadah, berpuisi dan berbicara tap tak melakukannya.....

---> Firman Allah sering mengingatkan " Wahai orang-orang yang beriman! mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? " ( Surah As-Saff ayat 2 )


---> Martabat istiqomah tu tinggi sangat... Subhanallah susah nak menggapainya.... Lakukanlah yang sedikit itu tapi istiqomah nilainya, tp jangan melakukan yang terlalu hebat tp hanya sekadar sahaja.....

---> Ya Allah... Ku cari hatiku untuk Mu..... Temukan hatiku dalam solat dan amal ibadahku Ya
Allah.... Jika tiada hati yang ku cari untuk Mu... Engkau berikanlah aku hati yang baru.....

Isnin, Februari 23, 2009

Solusi???

Oleh si comot [Ana] Farhana.... Jam 2:25:00 PG
Pandangan Anda : 
1 Celoteh SahabatKu...


Salam Ukhwah Salam Ceria dan Salam Mahabbah.....

Lama dah ana tak update blog ni...

Kali mungkin tatapan ringkas buat sahabat sahabiah semua....

Hmmm, pertama kali ana selak dan tatap ia, masa tu baru pas balik dr Mines dgn ukhti Nadirah... Teman Ukht beli kasut... Ukht time tu ngah tolong sahabatnya g penamaan calon untuk PRK UPM...

Ana duk tunggu dalam keta.. panas masa tu... duk tgk2 dalam keta.. sekali terjumpa majalah ni.... SOLUSI...?? hmmm ape yer? Dari luar macam majalah biase.. cuma agak tebal....

Satu persatu ana selak dan bace,.... Subhanallah... bagus buku ni.... Sambil baca ana catat ayat2 n surah2 yang di tulis dalam majalah ni....

Pernah tak dengar tentang MAJALAH SOLUSI???

Mungkin ada yang dah ikuti dari siri 1 lagi dan mungkin ada yang masih belum tahu akan kewujudannya di pasaran...

Ape yang ada dalam majalah ni?

Ha... Meh nak kongsi... InsyaAllah majalah ni merupakan salah satu medium pencarian ilmu untuk insan2 yang yang mencari dan mencari dan ingin tahu tentang Islam...

Pembawakan yang ringkas tp amat padat...

Menyentuh isu fardhu ain dan motivasi...

Sesuai sangat untuk setiap lapisan masyarakat....

Hehe.. cam jd promoter lak ana ni...

Tapi tak salah kan... So moh ler reramai beli majalah ni.... Input yang di ambil di buat ikutan.... InsyaAllah....

Ahad, Februari 08, 2009

Imtihan ???

Oleh si comot [Ana] Farhana.... Jam 8:42:00 PG
Pandangan Anda : 
0 Celoteh SahabatKu...
Assalamualaikum…
isk3.. macam2 perasaan yang hadir…..sedey, gembira, gementar n len2….
subhanallah… dah minggu test dah.....
adeh.. jadual aktiviti semakin pack... amanah semakin besar....
mampukah ana cover semua ni?
mngejar kejayaan dunia dan akhirat.....??
Ni kira dah second week untuk test 1....
minggu lepas dah test dah 3 paper....
Alhamdulillah...

*******************************************************

Yang dah....

MTH3301- Analisis Nyata ( Rabu 4hb Februari 09 )
--- kira subjek paling tough sem ni...tp alhamdulillah semua ok... juz tawakal pada Allah untuk result nanti... moga2 baiklah...

MTH3501 - Analisis Berangka ( Khamis 5hb Februari 09 )
--- Subjek ni best sebab kira cam satu2nya subjek yang bnyk nombor... huhu yang len kurang sket.... walopon masa ujian hampir dtg lambat sebab pg tu cam kurg sihat...
tp alhamdulillah semua lancar.... harap takde careless mistake...=)

BBA2401 - Bahasa Arab 1 ( Khamis 5hb Februari 09 )
--- Alhamdulillah leh lah jawab al-lughahtul quran ni.... tak senang tak susah... alhamdulillah....

Coming imtihan....

MTH3103 - Analisis Vektor ( Rabu 11hb Februari 09 )

MTH3202 - Algebra Moden ( Jumaat 13hb Februari 09 )

*******************************************************

macam ana katakan di atas td.... jadual makin pack... amanah semakin besar....
alhamdulillah walaupun ade prog2 yang ana g... tp insyaAllah pembahagian masa tu masih ok...
time nilah akan menguji pergantungan kita pada Allah...
sejauh mana konsep tawakal 'alallah yang kita gantungkan.....
ana juga teruji dgn ujian nih... ujian ni adalah salah satu dari pentarbiyyahan Allah kepada kita....
tatkala kita rasa selesa dgn hidup kita... dan mungkin sedkit sahaja kita ingat pada Allah... jd Allah menguji kesabaran dan kekuatan kita untuk kita kembali dekat dan rapat denganNya...
Maha Suci Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.....

sambil mengingatkan diri sendiri.... amanah, taklifan dan apa2 sahaja yang dilandaskan pada bahu kta merupakan tanggungjawab kita dan adalah wajib untuk kita melunaskannya dengan semampu kta.... Allah itu Maha Pengasih... Dia tidak akan membebani makhluknya dengan bebanan yang tidak mampu kita pikul....jadi sehabis boleh kedua2 amanah kita, waima dari segi pencapaian akademik mahupun tugas sebagai da'ei kita kena grab dengan seikhlas hati...

tiada manusia yang tidak pernah tersungkur, tiada manusia yang selamanya bahagia.....
tatkala ia bahagia, itu merupakan ujian juga dari Allah utk menguji sejauh mana ingatan dan imannya kepada Allah....
tatkala ia sengsara, itu juga merupakan ujian dari Allah, utk diuji setakat mana pergantngannya pada Allah...
jadi buat diri ana sendiri... beruzlah lah.... bermuhasabahlah dan sentiasa beringatlah tentang diri kita dan amal kita untuk Allah.... ia merupakan tazkiyatun nafs buat kita perbaiki diri kita...

Ni masa final sem lepas ana tulis kat blog http://iinomuslimah.wordpress.com.. saje upload kat sini sebab ana suka pe yang ana tulis ni...

pelbagai urusan hadir tatkala menghadapi saat nak menelaah buku untuk imtihan ni…
pelbagai program muncul…. namun syukur… kerana kebanyakannya program berbentuk rohani….

macam lagu Rahmat Ujian nyanyian Mestica ( time ni memang minat tol lagu ni… siapa dngar puluh2 kali) “…mulut mudah mengucap sabar.. tapi hati yang menanggung derita….”
masya Allah tak layaknyer nak cakap macam ni…. yelah rasenyer tak besar pun ujiannya… tp cukup menguji hati ini…

pelbagai kerenah dan situasi ‘terpakse’ ( tak sanggup nak guna ayat nih) didepani….
namun alhamddulillah…. ujian dan rahmat @ rahmat dan ujian itu datang beriringan…..(minggu ni ana sangat suka title ni) setiap ujian yang didatangkan pada kita oleh Allah pasti akan didatangkan juga dengan rahmatnya…. tak caye???

kena percaya…..hehehe….

kita sebagai hamba yang kerdil sisiNya kena percaya… senjata mukmin kan doa…. jadi doa itulah perantara untuk kita meminta pada Allah agar dipermudahkan segala yang kita lalui…
pada doa setiap insan.. Allah akan menjanjikan 3….

1. Allah SWT akan memakbulkan terus doa hamba2nya….. mungkin secara nyata mahupun tidak.. terkadang Allah tak bagi direct… Dia akan bagi kemudahan pada ‘tempat’ yang kita tak nampak… cam masa kita teratur… kita tenang dalam bekerja n etc…

2. Allah SWT menangguhkan permintaan doa hamba2nya….. Allah nak beri kita yang lebih baik… subhanallah…. jangan sedih…. jika yang kita minta tak kesampaian…. Allah nak beri yang terbaik tuh….

3. Allah SWT menangguhkan permintaan doa kita dan akan meberinya di akhirat kelak….subhanallah… inilah nikmat terbesar… barangsiapa yang mendapatnya… masyaAllah tersangatlah hebat…. kerana di akhirat kelak kita tiada bantuan lain selain rahmat Allah dan syafaat junjungan mulian Rasulullah SAW… so sesiapa yang terpilih untuk situasi ini sememangnya sangat bertuah…. moga Allah menggolongkan kita dalam golongan yang mendapat bantuan seperti ini…..

bnyaknyer ana cakap….. hehehe… moga apa yang ana cakap ni ana praktikkan juga dalam diri ini… telinga orang yang menyampaikan lebih dengan dengan mulut yang bercakap….
insya Allah… sedikit perkongsian dari ana… tatkala kita resah dan gelisah menanti janji Allah…peganglah ayat ini…

“…..barangkali sesuatu itu terbaik untukmu tetapi buruk bagi Allah, dan barangkali sesuatu itu buruk bagi kamu tetapi adalah yang terbaik bagi Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahuinya….” (Surah Al-Baqarah:216)

dan apabila kita berasa teruji dan sedih kerana diuji.. bacalah ayat ini…

” (2) Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan,’kami telah beriman’ dan mereka tidak diuji?(3) Dan sungguh kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui orang0orang yang benar dan pasti mengetahui orang-orang yang dusta” ( Surah Al-Ankabut:2-3)

Subahanallah… indahkan Al-Quran….. banyak yang dirasai oleh hamba Allah diubati dengan ayat indah dari Al-Quran….

Ana sertakan Lirik Rahmat Ujian by Mestica ini untuk tatapan dan penghayatan sahabat2….Mudah2an..

Rahmat Ujian

Album : Layar Keinsafan
Munsyid : Mestica
http://liriknasyid.com

Dalam derita ada bahagia
Dalam gembira mungkin terselit duka
Tak siapa tahu
Tak siapa pinta ujian bertamu
Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang
Mempunyai berbagai tafsiran

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

c/o
Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi

c/o
Segala takdir

Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

repeat c/o 2x

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi
Segala ujian diberi
Maka bersyukurlah selalu


Wallahu’alam……

Buat sahabat2 yang berada dimana sahaja... Selamat Menghadapi Ujian dan peperiksaan yang antum hadapi k... Ma'a Taufiq Wannajah Fil Imtihan...

Rabu, Februari 04, 2009

Okay tak??

Oleh si comot [Ana] Farhana.... Jam 9:01:00 PG
Pandangan Anda : 
0 Celoteh SahabatKu...
Assalamualaikum...


Ni ngah bosan2 jadi ana upload sket2 gambar yang ana wat untuk testi iluvislam... Leh gak kalo nak comment... Hehe.. Syukran....



Ahad, Februari 01, 2009

IPTA di Malaysia

Oleh si comot [Ana] Farhana.... Jam 2:41:00 PG
Pandangan Anda : 
0 Celoteh SahabatKu...
Hehe cam takde keje pulak... semalam masa conference dengan sahabat2 fasi kat YM, ade juga kuar topik ni... Berapa bnyk IPTA kat M'sia.. Sorg jawab 20 sorang jawab 21... Ha ni Nana dah cari kat Wikipedia... Ada 20 semuanya... Jom tgk.... Sape yang rase IPTA dia takda dalam ni gitau k...

Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur
Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Selangor
Universiti Putra Malaysia (UPM), Selangor
Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Johor
Universiti Utara Malaysia (UUM), Kedah
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kuala Lumpur
Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Sarawak
Universiti Malaysia Sabah (UMS), Sabah
Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Perak
Universiti Teknologi MARA (UiTM), Selangor
Universiti Darul Iman Malaysia (UDM), Terengganu (dulu KUSZA)
Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), Melaka (dulu KUTKM)
Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Perlis (dulu KUKUM)
Universiti Malaysia Pahang (UMP), Pahang (dulu KUKTEM)
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Johor (dulu KUiTTHO)
Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Terengganu (dulu KUSTEM)
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Negeri Sembilan (dulu KUIM)
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Kuala Lumpur (dulu ATMA)
Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Kelantan
Universiti Kuala Lumpur (UniKL), Kuala Lumpur

ps# maaf kepada warga UniKL...hehe... maalisy awiy2...
 

Epilog Hearty Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez