Isnin, Mei 25, 2009

Sehelai Tudung Berwarna Ungu………..

Oleh si comot [Ana] Farhana.... Jam 7:42:00 PG
Pandangan Anda : 
Apa ada pada sehelai tudung berwarna ungu ni ya?????

Mungkin boleh ana catat dalam diari sejarah ana sebagai tudung labuh ‘pertama’ yang ana jahit sendiri dengan tunjuk ajar mak.....

Kain lerang 60 dengan ukuran 2 ¼ meter ni dah lama dibeli... dah sebulan lebih rasenye..... tapi baru hari ini di patenkan dan dijahit dengan jahitan insang pari...( kalu tak silap )
Tudung labuh litup kedua selepas tudung ‘puteri Islam’ yang ana beli dari ukhti Nad...

Bila kenangkan kembali zaman sejak sek rendah -------> sek menengah ------------> matrikulasi dan kini berada di tahun akhir di UPM.... baru kini ana dapat pakai tudung labuh..... kenapa ya???? Hmmm...=) biarlah ia jadi yang semalam....


1st time buat.....guguplah juga... yelah.. jika silap potong alamatnya membazirlah kain yang dibeli tu kan... warnanya pun cantik..... So, dengan penuh berhati2 ana potong sedikit demi sedikit.... setelah puas hati, ana tanya mak ana apa yang perlu ana buat seterusnya... mak pinta ana iron dulu ikut paten yang ana nak jahit..... kira line tengah didalam tu lah.....

Ana menurut perintah dan meng’iron’ dengan cermatnyer.... setelah itu ana panggil lg mak... “ Nak wat camne ni mak? “. Mak ambil tudung ditangan ana tu dan mak buatkan ia menjadi kedudukan dihadapan.... mak pinta ana cari benang yang lg serlah warnanya berbanding warna kain... setelah puas cari alhamdulillah jumpa juga...

Mak duduk di lantai.. ana juga... mak ajar ana jahit jahitan yang ana inginkan.... sedikit2.... dalam hati ana bersyukur sgt.... mak ajar dengan penuh kesabaran.... “ Syukran mak, sayang mak...”
Lepas tu ana sambung jahitan yang mak dah tunjukkan td.. mula2 kekok juga.. tp lelame ok je... alhamdulillah ana cepat belajar juga... cam masa dulu mak ajar jahit leher baju dan kelepet baju.... so tiap2 kali raya ana bantulah yang mana mampu....

Ok continue..... lepas siap jahit ana try.... longgar... ana ketatkan sedikit.... alhamdulillah ok juga akhirnya.... lepas siapkan yang ungu ana ambik tudung pink ana.... ana buka benang2nya... ana cari benang pink dan ana renovate tudung pink ana macam ana buat pd tudung ungu.. Alhamdulillah akhirnya hari yang ana nantikan tiba juga.... iaitu hari nak edit dan jahit tudung ana.... hehehe....

Lpas siap kedua2nya, ana iron... lpas iron ana test dalam bilik.... Bila try tudung ungu... Alamak!! Terpanjang depanlah.... Hm..... camne nak edit ye... ana renung tudung tu.... ana hampar atas katil ana.... ana amik gunting dan ana potong... Sebelum memulakan sesuatu kerja kita kena buat apa???? Baca basmallah lah.... Heeee.....

Sedikit demi sedikit ana trim kain tudung ni.... pas trim ana try.... trim n try.... trim n try.... akhirnya.... siap juga.... letih juga... mana taknya... perah idea bnyk sgt... hehe... tetibe terfikir... hmmm, kena bnyk praktis ni baru leh jd cekap macam mak... yelah.. mak tgk je kain then gunting.. takyah nak duk diam fkr memanjang je... hehe....

Melihat tudung ungu itu fikiran ana menerawang.... Terlalu bnyk persoalan yang bermain di minda.... Bagaimanakah perwatakan seorang muslimah solehah?? Adakah ana dikalangan mereka...?? mampukah ana menjadi muslimah solehah??? Adakah Allah akan menarik nikmat ini dari ana..??? Adakah Allah menerima amalan2 ana??? Sudah cukupkah dengan bertudung labuh ini ana menjadi wanita solehah?? Terlalu bnyk.... Baikkah ana dimata manusia?? Baikkah ana dimata Allah??? Mampukah Ana istiqomah dengan apa yang ana lakukan sekarang ini??? Mampukah ana menjaga diri ana dan menjaga maruah Islam itu sendiri??? Ya Allah... KepadaMu ana memohon kemaafan dan keampunan... Ampunkan dosa diri ini... Bimbinglah ana ke jalan yang Engkau redhai......

Mata tertutup bersama titisan air mata.....

2 Celoteh SahabatKu... on "Sehelai Tudung Berwarna Ungu……….."

bingkisaNurani on Isnin, 25 Mei, 2009 berkata...

Moga Istiqomah dalam memakai pakaian islam

tidak kiralah labuh mana ia, asal mengikut syariat dan menutup aurat, itu sudah cukup :)

allah akbar :)

nim on Isnin, 01 Jun, 2009 berkata...

nana, i want to cry when i read this post.

Catat Ulasan

Dari sahabat...

 

Epilog Hearty Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez